no name

<!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:“MS 明朝”; mso-font-charset:78; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1791491579 18 0 131231 0;} @font-face {font-family:“MS 明朝”; @page WordSection1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} –>

Din Istoriile Escuela de Idiomas.

Asasinul psihic – supranumit Umbra din cuvinte. Cunoaște anumite combinații de cuvinte care provoavă moartea cerebrală (principiul de bază fiind mai degrabă fonetic decît semantic, măiestria lui devine cu atît mai genială cu cît reușește să facă ce face păstrînd aparența de inteligibilitate). De fapt nu moartea, ci punerea subiectului într-o formă de stază în care nu-i mai funcționează decît mecanismele psihice primare – își păstrează capacitatea de a visa, dar își va petrece restul zilei în încercări istovitoare de a-și aminti ce a visat. Există cîțiva scriitori de primă mînă, care au reușit involuntar astfel de performanțe – au fost ținuți de establisment cu bună știință, pe un culoar secundar, într-o zonă de neîmplinire. Unul dintre ei e Cabrera Infante, ale cărui scrieri originale (vorbim de textele needitate pentru publicare) sînt foarte aproape ca performanță de ceea ce face mr. Shadow.

Sirianul Amer mă privește cu un soi de uluială sumbră. Poveștile astea nu-i plac deloc, îl neliniștesc. Iar eu continuu să-l sîcî, vorbind clar și cu cuvinte simple, ca să-i macin acoperirea. La un moment dat îl vor lăsa nervii, va trăi cu convingerea că eu îi strecor în ureche moartea cerebrală. Spune despre el că e dentist, spune că prietenii lui așa îl numesc, Dentistul. Lipsa umorului îl creditează pentru o astfel de meserie. Dar dacă îl privești cu atenție, îți dai seama că nu ți-ai dori ca măselele tale să ajungă pe mîna unui asemenea individ. Dentistul dentist? Aceasta nu poate fi decît specializarea lui în teritoriul brutal al torturii fizice pe care serviciile lui încă o mai practică. Așa că-mi fac de lucru cu acoperirea lui, cînd îl prind la o țigară, în scurta pauza pe care ne-o dă Maite.

 Aparatul foto care te decalibrează psihic. Efectul lui e mai puțin subtil ca al lui lui mr. Shadow. Produce o pertubare în cîmpul psihic asociativ. Tradus în limbaj comun, îți face varză etica, te transformă într-un monstru. Te poți mișca între Antonin Artaud și Nosferatu, cu convingerea că ești un renegat într-o lungă tradiție de renegați cînd de fapt tu rîcîi cu ghearele zidurile de la marginea umanității.

 Îmi scot pe jumătate iPhonul din buzunar și-i fac un semn discret cu bărbia spre el: nu vrei să-ți fac o poză? Am crezut că se scapă în pantaloni.

Îi spun, înfigînd mucul țigării în grămada de nisip din scrumiera cu picior: e 2 fără un sfert, cînd am coborît noi aici acum cinci minute era 1 și un sfert, iar peste cinci minute va fi 4. Înțelegi ce se întîmplă? Se întîmplă. Dă din cap și îi aud cleștii clămpănind. Cred că am exagerat un pic.