majorete rusești

Iată cum lumea românească se întoarce, după veselia electorală, la vechea ei normalitate pitorească. Răzbate în presă lista majoretelor rusești (agenți de influență aflați în scriptele mai mai mult sau mai puțin oficiale rusești). O faptă extraordinar de răzbunătoare, cu un temei psihologic cît se poate de limpede, dar care în cele din urmă nu le face bine decît celor incriminați, serviciul e mai mare decît deserviciul.

Ce simplu s-ar explica toate, s-ar scuza păcatul prostiei pompoase și al micii ticăloșii de mahala, ce ușor s-ar scăpa toată fauna de etici „eretici” care se pișă în vînt de pe mici piedestale făcute din rahat, toți attention whores (pe bază de ultraortodoxism clasic sau ultraortodoxism de stînga) ar deveni deodată agenți serioși, cu un scop dușmănos, dar fundamentat la nivel de state! Dezvăluirea îi proiectează salvator din poteca mîloasă a gloriei meschine (prin mijloace meschine) în rațiunile complexe ale unor coordonate universale. 

Dacă tot am făcut vorbire, cazul Vasile Ernu. Cît de ușor i s-ar spăla rușinea de a produce industrial texte de un proletcultism jenant (vorba unei prietene, e plin ochi de verbe la imperativ și ușoare metaforizări pe bază de ziduri și mulțimi eliberatoare înarmate cu baroase – se-ndreaptă din ce în ce mai hotărît spre anii 50), cît capital de noblețe i s-ar înalța deasupra capului, împletit pe moțul de la bască. Mai bine se lăsa făcut utecist la 15 ani decît să ajungă unul la 40.  

Puric? Și-ar putea da singur o diplomă de martir. Talibanismul monden pentru sufletele duioase își mai trage un strat de aură. Tușește condescendent și jenat de ridicolul acuzației niște uimiri prin departamentul propriu de PR.

Mă mir că autorii glumei l-au uitat pe Marga – poate că așa mai aveau un pic de credibilitate.
Sau pe. Și pe. Și mai ales pe.         

Mie mi se pare că demersul lucrează altfel; dacă asocierea reușește să lezeze pe cineva, acela ar trebui să fie Putin.