ieșirea din tăcere

Ce mă animă? Trandafirul sălbatic, cu flori mici. Trandafirul japonez, de asemenea cu flori mici, acum neînflorite. Colecția de buganvile care stau să pocnească – cu clima din CyL e de mirare că n-au rupt-o la fugă spre Portugalia. Max, cînd nu cere picioare în cur – pentru că rupe florile sau mănîncă o pernă. Bufnițele mari și cafenii, care au intrat în rut – de două nopți țin un concert strident care poate ține de coloană sonoră pentru un film cu supereroi cu dinți verzi și păr pe spinare. De fapt, natura, așa cum e ea, cu acest cer de mijloc de mai care pare pictat – aparența de banner de facebook e ștearsă de norii sidefii care se mișcă pe el foarte încet. Cîteva cărți pe care încerc să nu le termin, ca să nu rămîn sigur și stupid.

Ce mă paralizează? Obiceiurile circulare. Unul – nevoia de a scana presa la 2 zile. Găsești acolo demența semnilă înspăimîntîtoare a acestei specii cu amnezie. Anacronismul semenilor, indiferent unde-i întîlnesc, pe hîrtie sau în viață. Anacronism? Prostie, retardare, neterminare. În mileniul 3 neuroștiințele, în mileniul 3 fizica și astrofizica, în mileniul 3 medicina, în mileniul 3 arheologia, sociologia, psihologia, medicina, ingineria prefigurează o paradigmă nouă civilizației omului… Înspăimîntător, așa că o mînă de cretini căcați pe ei de frică vorbesc medieval, se chircesc dogmatic pe propria lor neputință de a evolua odată cu lumea. Unii, anonimi care se bagă în seamă – alții, ajunși unde nu trebuie din indolența noastră.

Ce mă irită? Eu – pentru că nu pot să fac efortul să fiu prezent. Mă trezesc trimițînd e-mailuri pline cu dezacorduri. Nu pot să-mi rîcîi de pe propria minte lenea depresivă și să-mi scot pe masa de lucru șantierul… acum achilozat, străin, fără destin. Editura care m-a publicat – avînd un marketing conjuctural asigurat, n-a mișcat un deget să profite de el, și după 3 ani de la apariția romanului îmi comunică cifre de vînzări comice. Ce nu pot să înțeleg în ruptul capului e de ce un comerciant se obosește să nască un produs pe care apoi să nu vrea să-l vîndă. Un mister care trebuie lămurit.