O lecție de umilință

 

ESO – European Southern Observatory – adună printre alte imagini ale universului vizibil, o captură a miezului galaxiei în care ne aflăm.  Se găsește aici – imaginea se poate mări pînă la detalii halucinante.

Îți înțepenește mintea, data viitoare cînd îți vin idei originale și le scoți pe cioc cu un aer de cocoșel de munte îmbătat de propria voce s-ar putea să-ți cadă pantalonii.

Cum să-i explici unei specii că, stînd prea mult cu nasul în scîrnă, pierde esențialul, pierde toată distracția?

Urcăm cu Max în parc la 11 seara. Salamanca se vede pîlpîind distant, un pic rece, din cauza vîntului care bate aici sus – măcar alungă muștele și țînțarii. E o frumusețe simplă, naturală, cerul se scurge negru printre casele satului și aproape că poți vedea stele la nivelul acoperișurilor. Jupiter și Pluto, Arcturus, Vega, la 11.20 trece ISS, își face patrula ca o mașină de poliție pe orbita apropiată. Stai și te întrebi cum e posibil atîta scandal, în atîta frumusețe. Dogmatism, dogmatism intestinal, frică de celălalt, de necunoscut, de schimbare, pura demența a acestui măgar, un animal neterminat, conștiința nu-l împiedică să-și bată joc.

Îi povestesc lui L că am citit o știre într-un boschet al internetului care spune că, printre altele, republicanii au faultat-o pe HRC pentru că urma să dea pe goarnă chestii legate de Area 51, extratereștrii care vizitează planeta și sînt în discuții cu diverse grupuri guvernamentale. Uuu, ce simplu ar fi. Nu, Trump e produsul sută la sută original al unei epoci. Și nu e singurul. Și apoi, dacă un extraterestru ar viola carantina și ar ateriza în fața ta, te-ai simți insultat, fiind un reprezentat comun al civilizației tale, și dacă ți-ar bună ziua. Așa că, probabil e destul de deștept să nu o facă, cu atît mai puțin să-și dorească să vorbească cu liderii tăi democratic aleși, pe care puterea îi transformă, dacă au fost vreodată altfel, în niște mincinoși patologici.

Așa că mai bine să-i adunăm civilizați căcățeii lui Max, pînă nu ne amendează primăria, și să lăsăm naiba stelele.